Huis verkopen – bezichtig je concurrentie

Nu huizenkopers gemiddeld uit bijna 20 vergelijkbare woningen kunnen kiezen is het van groot belang dat jouw huis er positief uitspringt.

Weet je zeker of dat ook echt waar is, of denk en hoop je dat alleen? In ” de strijd om de kopers” is het belangrijk dat je zeker weet of jouw huis het met zijn prijs en kwaliteit wel kan opnemen tegen de concurrentie.

Objectief

Als eigenaar van je huis is het best moeilijk om objectief te zijn. Je hebt enige neiging om de tekortkomingen goed te praten en omdat jij er al een tijd met plezier hebt gewoond heb je al de ervaring dat het een fijn huis is. De koper heeft die ervaring echter nog niet, die moet het met een toekomstbeeld doen en daar een goed gevoel van krijgen om tegen jouw huis “ja” te kunnen zeggen.

Omschakelen

Je wilt je huis verkopen, of je hebt het al te lang te koop staan. Dan is het in deze markt heel belangrijk dat je omschakelt: verplaats jezelf in de koper. Nu kan je dat in gedachten doen, maar dat is te gemakkelijk. Om te ervaren wat een koper ervaart moet je doen wat een koper doet. Kruip dus in de huid van de koper en ga – al of niet met je makelaar – een aantal huizen bezichtigen. Ik kan me voorstellen dat je dit niet in je eigen buurt of woonplaats wilt gaan doen, maar er is vast wel een plaats in de buurt met vergelijkbare woningen en prijzen.

Kritisch

Begin dus met het maken van een wensenlijstje: waarom zouden we hier willen wonen en waar moeten het huis en de omgeving aan voldoen? Als je eenmaal in de rol van de koper zit en de huizen van anderen bekijkt zul je merken dat je kritischer bent. En terecht: als koper ga je tenslotte veel geld uitgeven. Als je hiermee klaar bent en thuiskomt, bezichtig dan ook je eigen huis alsof je het wilt kopen en wees net zo kritisch! Tien tegen één dat je lijstje met op- en aanmerkingen op deze manier langer wordt dan het anders geweest zou zijn en dat je een realistischer beeld hebt van de prijs-kwaliteitverhouding van je eigen huis.

Bij de beste vijf

Zoals ik al zei kan de koper gemiddeld uit bijna 20 woningen kiezen. Na het voorgaande werk weet je beter wat er qua onderhoud en inrichting moet gebeuren om jouw huis tenminste bij de beste 5 te laten horen. Immers, de meeste mensen doen een stevige voorselectie op internet om daarna een beperkt aantal huizen te gaan bezichtigen. En jij wilt dat jouw huis daar ook bij hoort!

loading
×